KazioR |
Administrator |
|
|
Dołączył: 20 Wrz 2005 |
Posty: 2728 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Kraków Płeć: M |
|
|
|
|
|
|
moi drodzy co butelka wody mineralnej to inny skład, minerały jakie zawierają w nadmiarze mogę zaszkodzić, odwieczne pytanie jaką podawać wodę królikowi.
Ja preferuje najprostszy system oczyszczania wody z kranu, zwykły fitr do wody (chyba wyjdzie jakaś reklama) firmy Brita, wkład co miesiąc nowy za 20 zł i spokój. Woda zmieniana dwa razy dziennie.
Filtrowana czy butelkowana?
Woda z kranu jest całkowicie bezpieczna. Jednak nie zawsze smakuje, wygląda lub pachnie tak, jak wielu z nas by pragnęło. Do zanieczyszczeń, które wpływają na smak, woń i zabarwienie wody wodociągowej, należą:
Chlor: Chlor bywa używany w sieci wodociągowej jako bezpieczny środek odkażający. Ma nieprzyjemny smak i odrażającą woń.
Osady: To materia nieorganiczna lub wynik naturalnej wegetacji. Osady mogą ulegać nagromadzeniu w rurach i przewodach instalacji domowej, przyczyniając się do nieprzyjemnego smaku i zapachu wody.
Twardość wody: Twarda woda zawiera rozpuszczone minerały, takie jak magnez i wapń. Te dwa pierwiastki są przyczyną stopniowego osadzania się kamienia w czajnikach i urządzeniach gospodarstwa domowego, w których używa się gorącej wody.
Różne metale, w tym ciężkie, takie jak ołów, miedź i glin są często obecne w wodzie, zależnie od materiałów użytych do budowy domowych instalacji (starszego typu).
Woda filtrowana
Filtrowanie zapewni Tobie i Twojej rodzinie czystą, przezroczystą wodę pitną o świeżym smaku, która ponadto:
Służy do przyrządzania wspaniale smakującej kawy i herbaty.
Zmniejsza osadzanie się kamienia kotłowego w czajnikach i kawiarkach.
Może poprawić barwę i konsystencję potraw przygotowywanych na bazie wodzie i zmniejszyć ilość szumowin wydzielanych podczas gotowania.
Kosztuje znacznie mniej niż woda butelkowana.
Pomaga w utrzymaniu przez dłuższy czas świeżości ciętych kwiatów i sprawia, że rośliny hodowane w domu rozkwitają.
Woda butelkowana
Istnieją trzy główne rodzaje wody butelkowanej - mineralna, źródlana i stołowa. Produkcja wszystkich podlega ścisłym przepisom. W zamieszczonej poniżej tabeli przedstawiono różnice między tymi trzema rodzajami wody butelkowanej.
Rodzaj Żródło Proces uzdatniania
Woda mineralna Pojedyncze źródło podziemne Jakiekolwiek uzdatnianie prawnie zabronione
Woda źródlana Pojedyncze źródło podziemne Woda może podlegać uzdatnianiu przed butelkowaniem
Woda stołowa Brak regulacji w zakresie źródła poboru (może to być woda kranowa) Woda może podlegać filtracji lub innym formom uzdatniania przed butelkowaniem - często jest to filtrowana woda kranowa.
W rzeczywistości nie istnieje żadna wymagana przepisami minimalna zawartość minerałów w wodzie mineralnej, a poziom ich zawartości w niektórych butelkowanych wodach jest podobny, jak w wodzie z kranu.
Wyniki badania 28 wód mineralnych i źródlanych (oraz jednej stołowej), opublikowane w 1995 roku, wykazały, że wszystkie charakteryzowały się - według zasad klasyfikacji zawartych w odnośnych przepisach - niską zawartością minerałów. We wnioskach z raportu znalazło się stwierdzenie, że wody tego rodzaju nie przyczyniają się w znaczącym stopniu do dostarczania nam minerałów i w tej kwestii naprawdę nie możemy na nich polegać.
Po tej lekturze oczekuję na listę chętnych do masowego wykupu filtrów domowych do uzdatniania wody wodoociągowej dla zadowolenia królisia i wszystkich domowników. A jaką wodę piją dzikie króliki? czy jest to woda wodociągowa, flaszkowa czy tylko rosa zlizywana z listków która ma im zaspokoić potrzeby organizmy na wodę a czy w zimie piją wode czy liżą śnieg? |
|