KazioR |
Administrator |
|
|
Dołączył: 20 Wrz 2005 |
Posty: 2728 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Kraków Płeć: M |
|
|
|
|
|
|
nie przesadzajcie z tymi egzotycznymi owocami, owszem królicze pochodzenie jest z nad morza śródziemnego ale nie mogę sobie wyobrazić jak ich praprzodkowie chodzą po drzewach i obrywają dla swojej rodziny banany.
Wszystkie owoce stosujmy jako delikatna przekąska, przysmak, coś co królik otrzymuje za wykonane dobrze zadanie.
Może bardziej obrazowo - każde dziecko jak dostanie tabliczkę czekolady ze smakiem zje całą (wspomnę na marginesie ale mnie to zostało do dzisiaj) brak reakcji mamy to problem z opróżnieniem, czyli traktujmy królisia jak dziecko i pamiętajmy rolą opiekuna jest czuwanie nad jego zdrowiem.
Kiedyś na stronie napisałem na ten temat kilka słów przytoczę je jeśli ktoś nie ma ochoty niech nie czyta:
Owoce, traktujemy jako przysmaki bardzo dokładnie racjonowane, należy pamiętać iż każdy królik ma inny smak i swoje upodobania, poniższy wykaz nie jest żadnym obowiązkiem dla królika, mój królik nie spróbował ani jednego owocu za wyjątkiem jabłka i listków malin, dlatego należy sprawdzić co królik zaakceptuje :
- awokado,
- kiwi,
- maliny, Trunio jada na wiosnę same młode listki,
- gruszka,
- ananas,
- truskawki,
- jagody,
- brzoskwinie,
- czereśnie,
- jabłka,
- melon,
- mango,
- żurawiny,
- pomarańcz,
- grapefruity,
Ciekawostki :
Miąższ ananasów zawiera około 10 - 15% cukrów (połowę stanowi sacharoza, resztę - glukoza i fruktoza). Po wysuszeniu ilość cukru wynosi 70%. W świeżym ananasie znajduje się 12 - 40 mg/ 100 g witaminy C, w suszonym występują tylko jej śladowe ilości. Owoc zawiera także witaminę A, B, PP wapń, żelazo oraz bromelinę - enzym rozkładający białko (ułatwia trawienie pokarmu), posiadający działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe (używany w kosmetyce w kremach przeciwko cellulitis). Ze względu na obecność tego enzymu ananas dodany do galaretki uniemożliwi jej zestalenie się. Intensywny zapach ananasa pochodzi od estru metylowego kwasu masłowego. Świeże owoce i nie konserwowany sok ananasowy posiadają znaczenie lecznicze przy niestrawnościach i słabym wydzielaniu soków trawiennych. Korzystnie też działają na nerki, naczynia wieńcowe i serce. Pomocne także może być spożywanie ananasa przez osoby ze schorzeniami wątroby. Działanie przeciwzapalne i likwidujące obrzęki powoduje, że można ananasa przykładać na miejsca stłuczone, opuchnięte, na ropiejące krosty, wypryski skórne. Niedojrzałe owoce i sok z liści (posiadający działanie przecirobacze) są zakazane dla kobiet ciężarnych, bowiem mogą spowodować poronienie.
Miąższ awokado stanowi bardzo ceniony produkt odżywczy, gdyż składem różni się znacznie od innych owoców. W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło), około 2% białka, karoteny, witaminę C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie cenią go więc diabetycy).Miąższ w dojrzałym owocu ma mazistą konsystencję, a w smaku przypomina orzech włoski. 100 g owocu dostarcza 130 - 240 kalorii/ 550 - 1000 dżuli. Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Właściwości lecznicze posiadają również liście awokado stosowane przy lekkich zatruciach pokarmowych, nudnościach i wzdęciach.
Miąższ owoców pomarańczy zawiera do 12% cukrów, około 2% kwasu cytrynowego, witaminę C (do 65 mg%),witaminę A, z grupy B, P, kwas foliowy (aż 37 mikrogramów w 100g owocu, co stanowi największą ilość spośród innych owoców), a także składniki mineralne (fosfor, potas, wapń, magnez, sód, cynk, żelazo) oraz pektyny. Łupina oraz liście są bogate w olejki eteryczne, pektyny, karoteny i kwas pomarańczowy - posiadające działanie przeciwmiażdżycowe, zapobiegające procesom gnilnym w jelitach,a także wzmagające czynność jelit.
100 g (połowa) świeżego jabłka zawiera;
Lubisz jabłka, więc zapewne wiesz, że:
pektyna z jabłek pomaga utrzymać równowagę jelitowa. Błonnik oczyszcza przewód pokarmowy, wspomaga wydalanie cholesterolu i blokuje wchłanianie w jelitach toksycznych metali ciężkich.
witamina B1 0,02-0,06 mg
witamina B2 0,01-0,05 mg
witamina B3 0,10-0,50 mg
witamina B5 0,05-0,13 mg
witamina B6 0,04-0,06 mg
inosital 11 mg
kwas foliowy do 0,008 mg
witamina C 5-35 mg
witamina E 0,30-0,80 mg
witamina H do 0,0035 mg
potas 100-180 mg
fosfor 10-15 mg
wapń 6-8 mg
magnez 3-6 mg
siarka 2-6 mg
chlor 1-5 mg
żelazo 0,30-0,60 mg
bor 0,20-0,30 mg
krzem 0,10-0,20 mg
mangan 0,03-0,10 mg
cynk 0,02-0,07
miedź 0,02-0,04 mg
fluor 0,005-0,01 mg
jod 0,001-0,002 mg
selen 0,001-0,002 mg
molibden 0,0002-0,001 mg
woda 80-88 %
kcal/kJ 40-60/190-250
białko 0,20-0,40 %
tłuszcz 0,30-0,50 %
cukier 8-16 %
kwasy 4-12 %
pektyny 0,1-1,5 g
polifenole 0,1-1,1 g
Dane liczbowe w tabeli zaczerpnięte z "Obstbau" 9/2001
Ilość wapnia w warzywach i owocach (mg na 100g);
nektarynki 4 (mg)
babka 7
jabłka 7
brzoskwinie 8
śliwki 14
ananas 16
morele 17
czereśnie 17
sałata głowiasta 20
woda Multi Vita 21,2
truskawki 24
cykoria 26
buraki 29
woda Polanica Zdrój 30
brukselka 31
jabłka suszone 31
pietruszka korzeń 39
kiwi 40
marchew 41
pomarańcze 42
jeżyny 44
seler liściowy 50
rodzynki sułtanki 52
figi 54
kalarepa 68
seler korzeń 80
morele suszone 82
rodzynki koryntki 95
orzechy włoskie 98
nasiona słonecznika 100
brokuły 105
mniszek lekarski 158
pokrzywa 190
figi suszone 190
siemię lniane 198
jarmuż 212
rzeżucha 214
orzechy laskowe 225
pietruszka nać 245
migdały 252
owoce dzikiej róży 257
nasiona sezamu 783
Źródło: "Die Grosse GU Nahrwert- und Kalorien- Tabelle" autorzy: prof dr Ibrahim Elmadfa prof dr Erich Muskat polskie wydanie: Muza S.A. Wa-wa 2001
Czekolada.
Opisują na forum opiekunowie jak ich króliki lubią strasznie czekoladę. Podaję przykładowe rodzaje pokarmu dla królika, zwracam uwagę, iż krolik nie powinien dostawać słodyczy, może ta krótka informacja o czekoladzie spowoduje zastanowienie przed podaniem następnego kawałka czekolady królikowi. Zdarza się bowiem, że ta sama substancja jest dla człowieka obojętna, a dla królika stanowi truciznę. Tak jest z czekoladą - zawiera ona toksyczną dla królików theobromine, związek podobny do kofeiny. Theobromina występuje w kakao, coli, herbacie, czekoladzie, przy czym jej zawartość jest różna w różnych rodzajach czekolady. Substancja ta, wywołując u królika nadmierne wydzielanie adrenaliny, powoduje zmniejszenie dopływu krwi do mózgu, zmiany rytmu serca, może wywołać atak serca i inne stanowiące zagrożenie życia problemy. Syndromy zatrucia czekoladą to nadmierne ślinienie, nadmierne oddawanie moczu, rozszerzenie źrenic, przyspieszone bicie serca, biegunka, nadaktywność, napady drgawek (jak przy padaczce), śpiączka, a w końcu śmierć.
Teobromina - Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
en:Theobrominefr:Th鯢rominede:Theobromin Teobromina, 3,7-dwumetyloksantyna (C7H8O2N4) jest alkaloidem purynowym znajdującym się w ziarnach kakao (ok. 1,8%). W stanie czystym jest białawym, gorzkim proszkiem sublimującym w temperaturze 295°C. Budowa teobrominy jest zbliżona do dwóch innych alkaloidów purynowych : kofeiny i teofiliny. Dawniej teobromina była stosowana w medycynie jako środek nasercowy i moczopędny oraz w astmie oskrzelowej.
O wielkie dzięki drogi forumowiczu iż dotarłeś aż na koniec mego postu świadczy to iż zależy Ci na zdrowiu Twego królika a wiedzy nigdy nie za wiele jak powiada stare przysłowie "człowiek uczy się przez całe życie " czego ja jestem wyraźnym dowodem. |
|