KazioR |
Administrator |
|
|
Dołączył: 20 Wrz 2005 |
Posty: 2728 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Kraków Płeć: M |
|
|
|
|
|
|
Nasi symatyczni forumowicze opisują o swych wspaniałych królikach, piszą o ich ulubionych smakołykach i często porusza się co to ich ulubione futrzaki uwielbiają jadać, a to ciastka, polewa, czekolada. Może ten post ostudzi chociaż trochę zapędy w podawaniu czegoś co może być dla zwierzaka śmiertelnym zagrożeniem. Jeśli chciaż jednemu z opiekunów zadrży ręka osiągnąłem swój cel.
Zawartość teobrominy w różnych artykułach żywnościowych
czekolada mleczna 1,5-2,2 mg w 1 g (150-220 mg w 100g)
czekolada gorzka 4,5-16 mg w 1g (450-1600 mg w 100g)
kakao w proszku 5,3-26 mg w 1g (80-390 mg w łyżce stołowej)
czekolada w proszku 0,5 mg w 1g (7,5 mg w łyżce stołowej)
Metyloksantyny, do których należy m.in. teobromina i kofeina, zawarte w czekoladzie, działają pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, wywołują nadmierną aktywność serca i układu oddechowego.
Objawy zatrucia:
Objawy pojawiają się w ciągu 24 godzin od zjedzenia czekolady, najczęściej już po 4 godzinach.
- najczęściej występuje bolesność brzucha, zwiększone pragnienie i oddawanie moczu, pobudzenie, arytmie, ślinotok, oraz chwiejny chód
- w cięższych przypadkach może wystąpić sztywność mięśni, przyspieszony oddech, biegunka, nie trzymanie moczu, krew w moczu, sinica, obniżenie temperatury ciała, drżenia i konwulsje, a także śmierć wśród objawów drgawek i niewydolności krążenia.
Przy zatruciu czekoladą konieczna jest pomoc lekarza weterynarii! |
|